2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A közönség fele félálomba merült a koncert végére

2007. március 19. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

A saját szempontjából nagy sikerű koncertet adott Madridban a hétvégén Kavakami Mine japán zongoraművésznő: a hangverseny végére a közönség félálomba merült - "félúton a japán zen vallási szertartás és a helyi publikum számára jól ismert spanyol szieszta pihenője között".

A 27 éves pianista világkörüli koncertkörútján mindenütt azt tekinti céljának, hogy "orvosságként" használva a zenét álomba ringassa közönségét. A madridi hangversenyen 40 meghívott az előadó felszólítását követve levette cipőjét és lehevert a dominószerűen felállított kanapékra, majd elmerült Kavakami ritmusainak élvezetében.

A művésznő a múlt század 70-es és 90-es éveiben Mijasita Fumio által bevezetett álomkoncertek hagyományát folytatja. Kavakami hároméves kora óta játszik, és hangversenyein most azt szeretné elérni, hogy, mint mondja, a hallgatók "úgy érezzék magukat, mintha a csillagos ég borulna föléjük, és csak a szél enyhe fuvallatát hallanák".

Kavakami Mine japán hagyományos dallamokat vegyít európai zenével, ettől reméli, hogy az agyban megindul a zsongító anyagok kiválasztása. A sajátos zeneterápia feltalálója, Mijasita Fumio az agy baloldali, a kreativitásért felelős féltekéjét kívánta stimulálni muzsikájával egy olyan világban, amely folyton a jobboldali féltekét bombázza információk végtelen áradatával és ezzel elnyomja a baloldalit.(MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS