2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A késés ellen indítottak kampányt Peruban

2007. március 19. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

A pontosság Peruban kivételesnek számít: kevés olyan program van, amely a kitűzött időben elkezdődik. Előadás, társadalmi események, sőt, hivatalos összejövetelek szervezői mindig ráírják a figyelmeztetést: "Érkezés pontos időben". De ha valóban pontosan kezdenének, a meghívottak fele sem lenne jelen. Az sem ritka, hogy maguk a szervezők késnek.

A perui kormány elhatározta, hogy tavasszal kampányt indít e rossz szokás ellen. Nem lesz könnyű dolga, mivel a peruiak annyira meg vannak győződve hibájuk nagyszerűségéről, hogy még egy kifejezést is kreáltak rá: a "perui órát", ami azt jelenti, hogy legalább "félórával vagy többel a megbeszélt idő után" - írta az El País című spanyol napilap.

Az ország városainak, falvainak főterén közzé tették a hírt, megszólaltak a harangok és a tűzoltók szirénái, hogy senki se mondhassa, nem tudott az eseményről. A hivatalos órához igazították az órákat, a rádióban és a tv-ben egy Horaciónak elkeresztelt bábu sulykolja a jelmondatot: "Peru, az óra késés nélkül".

A kampány július 28-ig, a nemzeti függetlenség napjáig tart. "A pontosság polgári erény, amely mások tiszteletben tartását fejezi ki. Ezenkívül Perunak szüksége van arra, hogy beleilleszkedjen a világba, hogy versenyképes legyen és az egyik feltétel, hogy ezt elérje, a pontosság" - nyilatkozta a Nemzeti Egyetértés titkára. Ez a fórum az állam, a politikai pártok és a civil szervezetek képviselőiből áll és feladata a kampány ösztönzése.

Az El Comercio című napilap felmérése szerint a limaiak 91 százaléka egyetért a kitűzött céllal, 57 százalékuk gondolja úgy, hogy a peruiak néhanapján pontosak, 17 százalékuk úgy, hogy soha.

Jorge del Castillo miniszterelnök kijelentette: a nép választott képviselőinek ebben is példát kell mutatniuk. A pontatlanság ugyanis rájuk is jellemző. Alejandro Toledo volt államfő közismerten annyira pontatlan volt, hogy az ő számára külön fogalmat alkottak, születési helye nyomán a "cabanai órát". Toledóval előfordult, hogy három órát vártak rá. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS