2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán elítéli a thermopülai ütközetről szóló filmet: szerinte támadás a perzsa kultúra ellen

2007. március 14. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Az iráni politikusok elítélik a 300 című hollywoodi történelmi filmeposzt, mert szerintük az támadás az iráni történelem és kultúra ellen - jelentette szerdán a BBC online hírszolgálata.

Az Irán elleni "pszichológiai hadviselés" részének nevezte a Frank Miller képregénye nyomán készült látványos történelmi drámát Dzsavad Samakdari, az iráni elnök kulturális tanácsadója, azonban hozzáfűzte, hogy az iráni kultúra elég erős ahhoz, hogy visszaverje a támadást.

"Az iszlám forradalom után Hollywood és az amerikai kulturális hatóságok tanulmányozni kezdték, hogyan találhatnának fogást az iráni kultúrán. Ez a film természetesen az efféle törekvések terméke" - hangoztatta a tanácsadó.

A teheráni Ajande-No című napilap egyenesen Hollywood háborút hirdet az irániak ellen szalagcímmel jelent meg kedden, s a következőket írta: "Azt sugallja az embereknek (a film), hogy Irán, amelyet ma ördöginek tekintenek , régóta a gonosz forrása, és a mai irániak azoknak az utálatos gyilkos bárgyú vadembereknek az utódai, akiket a 300 című filmben láthatunk".

Az iráni parlament három képviselője levélben fordult a teheráni külügyminisztériumhoz, hogy tiltakozzon az "Irán-ellenes hollywoodi film" és bemutatása ellen.

Zack Snyder ókorban játszódó filmje, amelyben maroknyi spártai harcos küzd a túlerőben lévő perzsákkal a thermopülai szorosnál, hatalmas - közel 71 millió dolláros - sikerrel nyitott az Egyesült Államok mozijaiban az elmúlt hét végén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS