2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Genetikai eltérés okozza a migrént?

2007. március 13. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

A migrén kialakulását okozó fehérje magas szintje egyéb jellegű - például ízületi - fájdalmak kialakulásáért is felelőssé tehető - olvasható egy amerikai vizsgálat eredménye az Iowa-i Egyetem honlapján. Az eltérés hátterében genetikai módosulás húzódhat meg - derül ki a vizsgálatból.

A neurológus szakemberek régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy pontosan mi okozza az - egyes emberek számára az életminőséget is súlyosan rontó, gyakori - fejfájási rohamokat. A téma kutatói odáig már korábban is eljutottak, hogy sikeresen igazolták, az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó egyik fehérjének, a CGRP nevű neuropeptidnek (mely a kalcitonin génhez kapcsolódik) nagy lehet a felelőssége a migrén kialakulásában. Az adatok szerint, a migrén során mindig emelkedik a CGRP szintje a vérben, illetve arra is vannak tudományos bizonyítékok, hogy a CGRP termelődését gátló, vagy a szintjét csökkentő kémiai anyagok enyhítik a migrénes fejfájás súlyosságát.

A fentiek ismeretében a jelen kutatás újdonsága most annak megállapítása, hogy a CGRP idegsejteken kiváltott hatásának szabályozásában egy RAMP1 nevű fehérje is kulcsszerepet játszik.

Dr. Andrew Russo
, a kutatócsoport vezetője arról is beszámolt, hogy megfigyelték: az említett fehérje nagyon érzékennyé teszi az idegsejteket a CGRP-vel szemben. Az amerikai kutatók olyan egértörzset hoztak létre, mely nem csak az egérre jellemző RAMP1, hanem emberi RAMP1 fehérjét is képes termelni. A genetikailag módosított állatokban kétszer akkora mennyiségben van jelen a CGRP hatását szabályozó fehérje, mint a normál egyedekben. A genetikailag átszabott állatok sokkal alacsonyabb CGRP mennyiség mellett is mutatták a migrénre jellemző tüneteket. Ennek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a migrénre hajlamos emberekben a RAMP1 fehérjét kódoló génszakaszban olyan változás következett be, mely előidézi az adott fehérje magas szintjét.

A CGRP receptorait azonban nemcsak a központi idegrendszeren belül, hanem a test egyéb részein is ki lehet mutatni, emiatt a magas CGRP szint más típusú fájdalmat, többek között az ízületi gyulladás fájdalmát is kiválthatja. A további kutatások ezért arra irányulnak majd, hogy az RAMP1 pontosabb megértésével megfejtsék a különféle fájdalmak kialakulásának folyamatát - olvasható a kutatók honlapján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS