2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövedelmező vállalkozás a tücsöktenyésztés Szlovákiában

2007. március 07. 18:23, utolsó frissítés: 18:23

Több millió "takarmányozásra" szánt tücsköt nevel egy férfi a Zólyomhoz (Zvolen) közeli tücsökfarmján.

Stefan Snajder elsősorban hüllőbarátoknak, különféle egzotikus kedvenceket, kígyókat tarantellát, kaméleont, halat, madarat tartó vevőinek szállít, akik eleven tücskökkel táplálják a kedvenceiket. Snajdernek egy kaméleont nevelő ismerőse panaszolta el, hogy milyen nehéz beszerezni házi kedvence táplálékát, az eleven tücsköt. Előbb próbaképpen kezdett el tücsköket szaporítani, aztán oly nagy lett a kereslet, hogy iparszerűen is belevágott.

Néhány éve ebből tartja el a magát: egész Szlovákia területére literszámra szállít tücsköket. A mozgékony tücsök mérése igen csak nehézkes lenne, ezért merítéssel porciózza azt. Különféle méretű tücsök kapható: kicsik és nagyobbak, felnőtt méretűek azonban nem, mert a "kannibalizmusnak" hódoló rovarok a cseperedés során bizony felfalják egymást. Ha a teljes testméretre nevelné őket, akkor a végén alig maradna belőlük, így aztán életük-méretük felezőidején értékesíti őket.

Újabban csehországi éttermek tulajdonosai is érdeklődtek a tücsök iránt, mert hogy a szomszédos országban egyre több ínyenc fogyasztja a rovart, de Stefan Snajder emberi fogyasztásra egyelőre nem szállít. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS