2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öntudatlan pszichotrükkel manipulálnak a kapusok a tizenegyeseknél

2007. március 05. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

A hongkongi egyetem kutatói szerint a kapus képes manipulálni tizenegyesnél a csatárt egy pszichológiai trükkel, és kivédheti a rúgást. A Der Spiegel online arról számol be, hogy Rich Masters és kutatótársai kétszáz videót néztek meg a futball-vébék, az Európa Bajnokságok, az Afrika Kupa és a Bajnokok Ligája tizenegyeseiről, s arra jöttek rá, hogy a kapusok a legtöbb esetben a kapu középpontjától kicsit arrébb, átlagosan 10 centiméterrel balra vagy jobbra álltak.

A kutatók szerint ezt öntudatlanul teszik a kapusok, de komoly következményei vannak. A védő ugyanis azzal, hogy az egyik sarokhoz közelebb áll, mintegy szabaddá teszi a kapu másik oldalát, és ez hatással fejt ki a tizenegyest lövő másik játékosra. A Psychological Science szaklap szerint tíz esetből hatszor a kapu nyitottabb oldala felé végezték el a rúgást, noha a középtől való 10 centiméteres eltérést a csatár nem érzékeli.

Azt, hogy a 10 centis eltérés láthatatlan, kísérletileg be is bizonyították. A falra vetített fotókon Oliver Kahn, a német válogatott egykori kapusa áll egy kapuban, és a kísérleti alanyoknak azt kellett megállapítani, hogy a kapus középen áll-e, vagy pedig attól jobbra vagy balra. A kísérlet résztvevői ezt csak akkor tudták eldönteni, ha a kapus több mint tíz centiméterre volt a kapu közepétől.

A kutatók tanácsa: a kapusok hat és tíz centi közötti távolságra legyenek a kapu középpontjától. A csatár ekkora távolságot aligha ismer fel, ugyanakkor annak a valószínűsége, hogy a nyitottabb sarokra lő, eléri a 60 százalékot. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS