2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

On-line agresszivitás: az internet gátlástalanná tesz?

2007. március 02. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Az internetes kommunikációban az emberek sokszor agresszívebbek, neveletlenebbek, mint személyes kapcsolataikban. Erra a problémára már felfigyeltek a pszichológusok is.

Egy amerikai kutatás szerint ennek különböző okai vannak, így a világháló által biztosított névtelenség, az a tény, hogy nem látjuk-halljuk a másik felet, vagy az idő, amely az elektronikus posta elküldése és annak a címzett által elolvasása között eltelik. De lehet a túlzott öntudat is, amelynek kedvez a számítógép előtt eltöltött magányos órák nagy száma - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az e-mail gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek, de ez a hatás némely esetben lehet pozitív is, ha valaki túlzottan félénk és az internet ad számára bátorságot a kommunikáláshoz.

A probléma gyakori a serdülőknél, de nemcsak őket érinti. Ma egy új tudományág, a szocioneurológia tanulmányozza, hogy mi történik az agyban, amikor két személy közvetlenül beszélget egymással és akkor, amikor a dialógus virtuális síkon folyik. Ez utóbbi esetben nincsenek meg azok a jelzések, amelyek a direkt kapcsolatnál lehetővé teszik a mondanivaló méretezését a beszélgető partner és fizikai reakciói alapján.

Az empátiaközpont az agykéreg homloki részében van. Akinek a homloki agykérge sérült, mindenféle bakit követ el és érthetetlen cselekedetekre ragadtatja magát. Az ép kéreg viszont felhasznál minden szociális jelzést a hanghordozásból a fintorig, amelyek a virtuális dialógusból értelemszerűen hiányoznak.

Egy agresszív, gyorsan elküldött e-mail valószínűleg nem születne meg, ha küldője szemtől szemben állna a címzettel. Az ártatlan mondatok is tévesen értelmezhetők e fizikai jelzések nélkül. Egy kísérlet kimutatta, hogy például a diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással, egészen más hangnemet ütöttek meg az e-mail kapcsolatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS