2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életveszélyes vitaminok?

2007. február 28. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Növelik a halálozás kockázatát a mesterséges vitaminok és antioxidánsok - különösen a béta karotin, az A-, és az E-vitamin veszélyes dán kutatók szerint, akik csaknem negyedmillió fős minta vizsgálata után jutottak a meglepő következtetésre.

A koppenhágai egyetemi klinika kutatói a meta-analízís módszerét választották, azaz már publikált tanulmányokat elemeztek, és azt találták, hogy a szintetikus béta karotin, illetve az A-, és az E-vitamin rendszeres szedése konzervatív becslés szerint is öt százalékkal növeli a halálozás esélyét.

A jelenséget magyarázó, pontosan leírható biokémiai folyamatról nem szól a tanulmány. A szóban forgó mesterséges anyagok azonban vélelmük szerint "szabad gyököket vonnak ki a szervezetből, amivel beavatkoznak a természetes védekező rendszerbe" - írják a dán kutatók a Journal of American Medical Association című szaklap friss számában megjelent cikkben. Könnyen lehet, hogy éppen ez a folyamat növeli a halálozás esélyét, mert a szervezetnek szabad gyökökre van szüksége a beteg sejtek elpusztításához.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a vizsgálat kizárólag a szintetikus táplálékkiegészítőkre vonatkozott, s nem foglalkozott a gyümölcsökben és zöldségekben fogyasztott anygokkal, amelyekben kevesebb az antioxidáns.

A C-vitamin ellen nem találtak "terhelő adatokat", a szelén pedig inkább csökkenti a halálozás esélyét, de esetében további kutatásokra van szükség.

"Rosszul közelítik meg a problémát" - mondta a dánok tanulmányáról Balz Frei, az Oregon állami egyetemen működő Linus Pauling Institute igazgatója. Balz szerint ugyanis olyan vizsgálatok vizsgálatáról van szó, amelyekben eleve beteg - szívrohamon átesett vagy rákos -, vagy veszélyeztetett alanyokon tesztelték a táplálék-kiegészítők hatását.

Daniel Fabricant, az amerikai természetes táplálék-kiegészítő gyártók ágazati szervezetének (Natural Products Association) alelnöke szerint a tanulmány "kirívó különbséget mutat klinikai vizsgálatok tömegével, amelyek a halálozási esély legcsekélyebb mértékű növekedését sem mutatták ki."

Fabricant szerint a meta-analízis működő módszer lehet, de ebben az esetben félrevezető, mert "nem számol rengeteg egyéb tényezővel, amelyek ugyancsak hatással lehetnek a halálozási esélyre."

A tanulmány szerint Észak-Amerikában és Európában a felnőtt korú lakosság 10-20 százaléka, azaz akár 160 millió ember szedheti rendszeresen a vizsgált táplálék-kiegészítőket, és ennek "jelentős következményei lehetnek a közegészségügyre nézve." A szerzők szerint főleg azért, mert az eredményeknek éppen az ellenkezőjét hirdető "intenzív marketingnek vagyunk kitéve." (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS