2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Turistákat visznek Lengyelországban az állítólagos CIA-börtönökhöz

2007. február 26. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

Turista-körutat szervez egy lengyel idegenforgalmi iroda a Mazuri-tavak környékén. A jelentkezőket azoknak a feltételezett titkos börtönöknek a környékére viszik el, amelyekben állítólag az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA tartotta külföldre szállított, terrorista tevékenységgel gyanúsított rabjait.

Csak felnőttek vehetnek részt a túrán, amelynek keretében kerékpáron megkerülhetik Stare Kiejkuty településen a lengyel felderítő ügynökség kiképző központját. A feltevések szerint tartottak CIA-foglyokat - mondta el a PAP lengyel hírügynökségnek Joanna Sobieska, a Szarpie Travel utazási iroda munkatársa.

A jelentkezők kenun és kajakon csónakázhatnak a közeli Lesk tavon és tábortüzet rendezhetnek a helyi Szymany repülőtér közelében, ahol hírek szerint leszálltak a CIA titkos foglyait szállító amerikai gépek.

Az Európa Tanács egyik jelentése szerint a CIA titkos fogolyakciójában tizennégy európai állam játszott szerepet valamilyen módon, Lengyelországban és Romániában pedig titkos börtönökbe is kerültek a CIA foglyai. Mind Lengyelországban, mind Romániában erélyesen cáfolták a hatóságok, hogy az ország területén az amerikaiak foglyokat tartottak volna.

Az Egyesült Államok viszont szeptemberben elismerte, hogy fenntartott saját területén kívül titkos börtönöket terroristák számára. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS