2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megdőlt Freud elfojtás-elmélete: a rossz emlékekre inkább emlékezünk

2007. február 24. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

A traumatikus élményeket az emberek nem fojtják el, sőt kristálytisztán emlékeznek rájuk, kétszer jobban, mint a kellemes élményekre - mutatták ki kanadai szakemberek.

Az öt évig tartó kutatás során a halifaxi Dalhousie Egyetem munkatársai 29 olyan személlyel dolgoztak, akik a közelmúltban olyan súlyos traumán estek át, mint például egy szexuális támadás, vagy családon belüli erőszak. Részletesen be kellett számolniuk szörnyű esetükről, aztán három hónap múlva újra, majd 4-5 év múlva is, s hasonló módon valamely kellemes élményüket - esküvőt, gyermekszületést, díjátadást, nyaralást - is részletezniük kellett.

A maximális pontszám összesen 36 volt. A traumára való helyes visszaemlékezéssel a kísérleti alanyok átlagosan 30 pontot tudtak szerezni, míg a kellemes élményt csupán 15 pontnyi pontossággal tudták felidézni.

A kutatók saját elmondásuk szerint eléggé meglepődtek az eredményen, mert eddig meglehetősen széles körben elfogadottnak számított Sigmund Freud elmélete, amely szerint a súlyos élményeken áteső emberek elfojtják emlékeiket, hogy meg tudjanak birkózni a történtekkel. "Azt hiszem, Freud elmélete az elfojtásról teljességgel megdőlt a kísérletünkkel" - mondta Stephen Porter, akinek a tanulmánya a kutatás eredményeiről a Psychological Science című szakfolyóiratban jelenik meg hamarosan.(MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS