2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túl sok chipset esznek a kínaiak: megdrágult Európában a burgonya

2007. február 23. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Egyrészt a rossz európai termés, másrészt chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszereződött a krumpli ára Európában.

A belga burgonyatőzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be.

Az árváltozás fő oka a kínai ízlés változása. Annyira divatba jött a világ legnépesebb országában a hasábburgonya és a chips - különösen az amerikai tulajdonú vagy mintára működő gyorsétkezési láncok étrendjén, hogy Kína nem tudja kielégíteni belőle a hazai keresletet, noha 2005-ben a világ burgonyatermelésének csaknem negyedét biztosította 74 millió tonnával. A burgonyatermelésre szánt területeket nemrég 50 százalékkal növelték, ennek ellenére a feldolgozott hasábburgonya- és chips-termékek 70 százalékát importálják - méghozzá főleg az Egyesült Államokból.

A burgonya divatja a múlt század második felében, az életszínvonal javulásával párhuzamosan csökkent a nyugati országokban. 1960-ban például egy francia átlagban közel 100 kilót fogyasztott belőle, a kilencvenes években már csak 61-et. Néhány éve azonban az új, iparilag feldolgozott, alacsonyabb glucidtartalmú termékek megjelenésével ismét nőtt a krumpli ázsiója, ma már ismét 69 kilóra emelkedett az egy francia által évente elfogyasztott burgonya mennyisége. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS