2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részeg szarvasok a cseh erdőkben

2007. február 21. 08:33, utolsó frissítés: 08:48

Részeg szarvasok teszik veszélyessé az utóbbi időben a cseh erdőket a gyalogos kirándulók számára - figyelmeztetett kedden az ország erdészeti hivatala. A Lidové Novony című napilapban megjelent közlemény szerint főként a dámvad által kedvelt repce- és répalevél erjedése van kábító hatással a szarvasokra. Az erjedés során keletkező szőlőcukorból ugyanis idővel etanol lesz, ami körülbelül olyan hatással van az állatokra, mint amikor egy ember tizenöt korsó sört hajt fel.

Jirí Silha, a cseh-morva vadászszövetség képviselője arra kérte a lap útján a kirándulókat, hogy ha bizonytalanul járó, támolygó, tántorgó szarvast látnak, mielőbb jelentsék hivatalának. Azt is elmondta, hogy a szövetség a legfontosabb helyekre élelmet helyez ki, hogy a szarvasok azt egyék, ne az erjedő leveleket.
A szövetség ezzel nemcsak az embereket, hanem az állatokat is védeni akarja, hiszen az ilyen levelek nagyobb mennyiségben idegrendszeri zavarokat okoznak, s azok sokszor a "berúgott" szarvasok pusztulásához vezethetnek. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS