2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magasabbak lettek a nyugat-európaiak , mint az amerikaiak

2007. február 12. 14:05, utolsó frissítés: 14:06

Kétszáz évig az amerikaiak voltak a Föld legmagasabb lakói. Most megelőzték őket egyes európai népek. A tengerentúliak az 5. helyre szorultak vissza a hollandok, a norvégok, a dánok és a németek mögött. Az első hely a hollandoké, akik 184,2 centiméteres átlagos testmagasságukkal átvették a vezetést.

A férfiak átlag 4,7, a nők 5,7 centivel magasabbak az amerikaiaknál - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az okokat az Annals of Human Biology című szaklapban megjelent tanulmányban elemzi a magyar származású John Komlos, a müncheni egyetem professzora, az antropometria egyik legnagyobb szaktekintélye és Benjamin Lauderdale, a princetoni egyetem kutatója. Az egészségtelen táplálkozás termet szempontjából uniformizálja az amerikaiakat: alacsonyabbak és kövérebbek lettek, mind a szegénységi küszöb alatt élők, mind pedig a módosabbak.

Azok az európaiak, akik megelőzik őket, jelentős részben országaik kitűnő egészségügyi intézményeiknek köszönhetik növekedésüket. Az Államokban hasonlóban csak a gazdagabbak részesülnek. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az 1950-es évektől kezdve született amerikaiak növekedésének mértéke kisebb, mint az előző generációké volt, és ez nemcsak a fehérekre, hanem a feketékre is érvényes. Az első világháború idején még az amerikai katona néhány centiméterrel magasabb volt a németnél, de 1955-től a helyzet lassan de biztosan megváltozott. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS