2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rossz buszra szállt, 25 év múlva találtak rá

2007. február 09. 14:52, utolsó frissítés: 14:53

A családja 25 éve halottnak hitte a Thaiföld déli részén lévő Narathivat tartomány egyik ritka kisebbségéhez tartozó Jajena Burageng asszonyt, akire a múlt héten bukkantak rá - merő véletlenségből, egy dalnak hála - egy menhelyen, kétezer kilométerre saját otthonától.

1982-ben a ma 76 éves, hétgyermekes nő busszal utazott bevásárolni a szomszédos Malajziába - ám hazafelé rossz buszra szállt, amely 1200 kilométerre északra, Bangkokba vitte, majd amikor onnan hazaindult volna, ismét elkeveredett és még 700 kilométerrel északabbra, Csiangmajba jutott.

Burageng asszony kizárólag a Thaiföld déli részének egyik kis maláj csoportja által beszélt javi nyelven értett, és így nem tudta elmagyarázni, ki ő és hol van szűkebb hazája. Előbb éveken át kéregetésből tartotta fenn magát, két évtizede pedig egy menedékhelyen tengette napjait, ahol csak Mon anyónak nevezték, mert érthetetlen szövege a burmai határon élő mon törzs nyelvjárására emlékeztetett.

A múlt héten azonban három, javi nyelven is értő narathivati diák érkezett a menhelyre. Burageng asszony elénekelt nekik egy javi dalt, amelyet a diákok azonnal felismertek és alaposan kikérdezték, Mikor megtudták, hogy amióta eltévedt, hiába keresi férjét, gyermekeit, otthonát, értesítették a családot.

A família két tagja azonnal a menhelyre utazott, és örömmel tapasztalta, hogy az elveszett mama pontosan emlékszik valamennyi gyermekének nevére, sőt fel is ismerte a legidősebbet, aki érte ment. Mon anyót visszavitték régi lakhelyére, Duszongio faluba, ahol ötszázan vonultak ki a hírre és lelkesen ünnepelték hazatérését.(MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS