2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyermekeken is végeznek fogyasztó céllal sebészeti beavatkozásokat

2007. február 06. 09:43, utolsó frissítés: 09:43


A gyerekek körében is kezdenek gyakoribbá válni a felnőtteknél már igen népszerű, fogyasztó célzatú sebészti beavatkozások az Egyesült Államokban, ezért több amerikai kórház átfogó vizsgálatot indított a fogyasztó sebészet gyerekekre gyakorolt hatásáról.

A gyerekek kövérségének megszüntetésére végzett sebészeti beavatkozások száma évtizedekig elenyésző volt, ám az utóbbi években egyre több ilyenre került sor a fölös kilók és a velük járó nagyfokú egészségügyi kockázatok kiküszöbölése érdekében. Szövetségi statisztika szerint 2004-ben 350 amerikai gyereken végeztek el fogyasztó sebészeti beavatkozást, s hogy 2006-ban mekkora volt ez a szám, nem tudni, de szakértők szerint jóval nagyobb. Ezért most az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA), amely eddig vonakodott jóváhagyni bizonyos eljárásokat gyerekek számára, a műtéti technikák javulása nyomán négy kórháznak engedélyezte, hogy hosszabb távú vizsgálatot végezzen a kórosan elhízott gyerekek műtéti úton történő gyógyítása terén, különös tekintettel a gyomor egy részének laparoszkópiás úton való elkötésére.

A New York-i egyetem klinikájának a Journal of Pediatric Surgery című, gyermeksebészettel foglalkozó folyóiratban közölt beszámolója szerint az 53 megoperált 13-17 év közötti gyerek 18 hónap alatt súlyfeleslegének közel felét elvesztette, s közben a komplikációk száma és súlya elenyészőnek bizonyult: két gyereket kellett újra műteni a szalag elcsúszása miatt, 5 fertőzést kapott, , négynél vashiány keletkezett a diéta miatt, és a vizsgálat befejezése után egy kis beteg kérte a szalag eltávolítását, mert az zavarta.

A vizsgálatot annak nyomán engedélyezték, hogy az efféle beavatkozások látványosan megszaporodtak az Egyesült Államokban a felnőttek körében: 2001-ben 47 ezer, tavaly több mint 177 ezer ilyet hajtottak végre, 0,5-1,0 százalékos halálozási aránnyal, de a gyerekek körében eddig ennél magasabb volt ez az arány.

Többen nem helyeslik a radikális módszert, azaz a bélcsatorna „átszabását”, különösen nem gyermekek esetében. Ráadásul az orvostudomány rendkívül keveset tud az efféle beavatkozások hosszú távú hatásairól a kiskorúakra nézve. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS