2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A máj néha alszik: saját biológiai órájuk van egyes szerveknek

2007. február 01. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Nem csak egy belső óra működik az emberi szervezetben, az egyes szerveknek autonóm időmérő funkciója is van. A PLoS Biology című szaklap publikációja szerint külön órája van a vesének és a májnak. A svájci Ueli Schibler és kutatócsoportja szerint a máj órája a központi ütem szerint működik – az ember belső órájának központja az agyban található, mely az éjszaka és a nappal váltakozása szerint szabályozzák az anyagcserét.

Ezek az ún. cirkanid órák az ember magatartását és anyagcseréjét a mindenkori napszakhoz igazítják, és nem csak az alvást befolyásolják, hanem a máj anyagcseréjét is. Ez által a szervezet éjszaka olyan tartalékokat képez, amelyeket napközben felhasznál. A biológiai órák ehhez a sejtek génaktivitását ellenőrzik.

A kutatók azt feltételezik, hogy valamennyi emberi szerv autonóm módon működő belső órával működik, a központi szabályzó azonban az agyban található. A hipotalamuszban található, úgynevezett szuprakiazmatikus mag hangolja össze a belső órát a külső viszonyokkal.

A legfontosabb időtényező a fény, amely az alapvető információkat adja, a fényviszonyok szerint állítja be a mag a saját óráját és továbbítja a megfelelő vegyi vagy fizikai jeleket a többi szervnek. A svájci kutatók géntechnológiailag módosított egereken próbálták ki, hogy a máj biológiai órája kikapcsolható-e egy tetszőleges időpontban.

Az eredmények azt mutatták, ebben az esetben szinte valamennyi gén elvesztette ritmikus aktivitását – a maradék viszont nem a máj, hanem valószínűleg az agy utasításai szerint működött tovább. Biológiai órát egyébként űbaktériumokban, gombákban és növényekben is azonosítottak. (die welt/mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS