2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Illés Lajos, az Illés együttes alapítója

2007. január 29. 18:12, utolsó frissítés: 18:21

65 éves korában meghalt Illés Lajos, az Illés együttes alapítója, tájékoztatott a Zikkurat ügynökség. A 2005-ben elhunyt Pásztory Zoltán után ma második tagját veszítette el az Illés együttes. A zenekar alapítója és névadója, Illés Lajos 1942-ben született. A Kossuth-díjas billentyűs, zeneszerző, énekes testvérével, Illés Károllyal alapította az Illés együttest 1960-ban, melynek az évtized közepén alakult ki a végleges felállása.

Az Illés a hatvanas évek legnépszerűbb magyar együttese volt, és azóta is minden idők legfontosabb magyar rockzenekaraként tartják számon. Bár az Illés elsősorban Szörényi Levente és Bródy János szerzői munkásságára épült, a zenekar vezetője továbbra is Illés Lajos maradt, aki dalokat szerzett, illetve énekesként is közreműködött.

Az együttes feloszlása után 1973-tól egy újabb zenekart működtetett tovább, majd 1992-től kezdve a kisoroszi református gyülekezet kántoraként dolgozott. Az Illéssel többször is koncertezett együtt a rendszerváltás után, legutoljára 2005 nyarán, amikor az együttes egy csíkszeredai és egy budapesti koncert keretében hivatalosan is elbúcsúzott a rajongóitól. (mti, origo, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS