2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis lehet kávézni a terhesség alatt?

2007. január 27. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

A terhesség alatti mérsékelt koffeinfogyasztás nem vezet koraszüléshez, vagy kis súlyú babák születéséhez – állítja ugyanaz a dán kutatócsoport, amely korábban már kimutatta, hogy a túlzott kávézás, a napi 8, vagy több csésze fokozza a halvaszületések veszélyét.

A tudósok 1207 kávékedvelő várandós asszonyt vizsgáltak, s egyik részükkel koffeintartalmú, másik részükkel koffeinmentes főzetet itattak terhességük második felében. Kiderült, hogy napi három csésze kávé nincs káros hatással a születés időpontjára, vagy a baba súlyára.

(A dán tudósok bizonyára a Nyugat-Európa túlnyomó részén elterjedt gyenge, híg kávéval, nem pedig a nálunkfele ismert presszókávéval végezték vizsgálataikat.) A korábbi vizsgálatok, amelyek során a mérsékelt kávézás hatását elemezték, vegyes eredményeket hoztak, ám a dánok leszögezték, hogy az ő vizsgálatuk egyértelműen nem mutatott ki semmiféle negatív hatást: a két csoport között csak igen csekély, statisztikailag nem értékelhető eltérés mutatkozott.

Dr. Bodil Hammer Bech elmondta: némelyik erős kávés kismama dohányzik és esetleg alkoholt is fogyaszt várandóssága idején, s ez már inkább magyarázhatja a babák kisebb súllyal való születését. „Napi három kávé a terhesség alatt még rendben van, de ennél több esetén indokolt az óvatosság” – összegezte Dr. Bech az eredményt. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS