2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oscar-díjra jelölték M. Tóth Géza animációs filmjét

2007. január 23. 18:06, utolsó frissítés: 18:51

Az Oscar-díj bizottság nem sokkal ezelőtt, kedden délután fél háromkor nyilvánosságra hozta, hogy melyik az az öt animációs film, amelyet nominációra jelölt, azaz méltónak tartott arra, hogy megkapja a szakma legnagyobb elismerését. M. Tóth Géza Maestro című filmje bekerült a legjobb ötbe.

A Magyar Televízió és a Kedd Animációs Stúdió közös alkotása közel van ahhoz, hogy a világ legjobb animációs filmjének járó elismerést megkapja. A Maestro négy vetélytársa a Danish Poet című kanadai film, a Little Matchgirl a Disneytől, a Lifted a Pixartól, és a szintén amerikai No time for nuts. Ha a döntnökök többsége a Maestro-ra voksol, akkor Rófusz Ferenc A légy című alkotása után M. Tóth Géza Maestro-ja lesz a második magyar Oscar-díjas animációs film.

M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a Mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Hallucinációit jeleníti meg a kis ötperces opus – tele humorral, zenei leleménnyel, és a végén csattanóval. A 2005-ben készült filmet eddig 40 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták Japántól Amerikáig.

Az Oscar-nevezést megelőző kvalifikációs vetítéseket augusztusban tartották a Los Angeles-i Laemmle filmszínházban. A nevezett filmek közül tíz került tavaly decemberben a jelölés előszobájának számító listára. A február 25-ei Oscar-gálán M. Tóth Géza mellett a már négy említett animációs rövidfilm alkotója várja majd az Akadémia döntésének kihirdetését.

Nem új keletű M. Tóth Géza és a Magyar Televízió kapcsolata. A rendező éppen a napokban tárgyal az MTV-ben egy hosszabb együttműködés részleteiről, legutóbb pedig tanítványai kaptak lehetőséget az m2 új arculatának kialakítására. „Nem az enyém volt az érdem” – jegyzi meg M. Tóth Géza szerényen, majd hozzáteszi: „Én csupán figyelemmel kísértem a végül sikert hozó munkát, amikor pedig kérdezték, elmondtam a véleményemet”.

M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tanít. Műértők körében nagy feltűnést keltett 2005-ben a Művészetek Palotájában a Bartók évre készített A csodálatos mandarin című alkotása. Ennek sikere nyomán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tárta a közönség elé A kékszakállú herceg vára című filmjét. Az alkotó tervei között említette a májusra elkészülő, jelenleg Ergo munkacímen futó alkotását. Az MTV 2006-ban mintegy harminc kooprodukciós alkotásban vett részt.

képkockák a filmbőlképkockák a filmből
(mtv, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS