2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai rabszolgák leszármazottja lett a világ legidősebb asszonya

2007. január 20. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Az eddigi legidősebb nő halála után az egyesült államokbeli Connecticut államban élő 114 éves Emma Faust Tillman lett a világ legöregebb ismert asszonya.

A 23 gyermekes családban felnőtt Tillman elsőségét azután ismerték el hivatalosan a "szuperszázasok" klubjában, hogy 115 éves korában csütörtökön hajnalban egy kanadai idősek otthonában elhunyt a megtisztelő cím addigi tulajdonosa, a montreali Julie Winnifred Bertrand.

Emma asszony felszabadított rabszolgák leszármazottja. Négy éve él egy hartfordi egészségügyi és rehabilitációs központban. Az otthon vezetősége meglepetéssel értesült a matróna dicsőségéről, de erről az idős hölgy egyelőre mit sem sejt. A központ vezetői ugyanis - félve az esetleges megrázkódtatástól - a családra bízták az örömteli hír átadását.

A matróna unokaöccse szerint az asszony sohasem dohányzott, nem ivott alkoholt, nincs szüksége szemüvegre. Hallókészülék hordásába is csak hosszas győzködés után egyezett bele. A világ legidősebb asszonya 1892. november 22-én született Észak-Carolinában, népes családja három évvel később települt át a Connecticut állambeli Glastonburybe. 1909-ben az egyetlen fekete diákként végzett középiskolájában, később pedig tehetős családoknál dolgozott szakácsként, szobalányként és gyermekfelvigyázóként.

A magas életkor nem ritka jelenség családjában. Egyik fivére 108 évesen halt meg, egyik nővére 105 évet, míg két másik leánytestvére 102 évet élt meg.

Emma Faust Tillman jelenleg a második legidősebb ismert ember a Földön a 116. életévét taposó, Puerto Ricó-i Emiliano Mercado del Toro mögött, aki 1891. augusztus 21-én látta meg a napvilágot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS