2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszista brit sztárok szivatják indiai társukat egy Big Brother-műsorban

2007. január 18. 16:20, utolsó frissítés: 19:28

Nemzetközi botránnyá fajult szerdára - és minden idők legnagyobb nézői panaszáradatát indította el - a brit Big Brother-sorozat sztárok részvételével futó jelenlegi epizódja, miután a BB-ház lakói közül többen is rosszízű megjegyzésekkel illették az egyik indiai lakótársat.

Az élőben sugárzott, meglehetősen egyértelmű kijelentések nyomán szerda estig 23 ezer bejelentés érkezett a brit médiafelügyelethez (Ofcom) és a műsort sugárzó Channel 4 kereskedelmi tévéhez. A brit televíziózás történetében soha nem ért ennyi nézői panasz egyetlen műsort; már néhány száz kifogás komoly panaszmennyiségnek számít.

Az egy hete futó Celebrity Big Brother - vagyis a showvilág közismert személyiségeit, énekeseket, modelleket, színészeket egy fedél alá gyűjtő BB-ház - szereplői az indiai filmipar egyik fénylő csillagát, Shilpa Shettyt kezdték ki.

Egyes nézői bejelentések szerint a többiek például "pakinak" nevezték a fiatal színésznőt. Ez a Nagy-Britanniában élő pakisztáni közösség rendkívül durva, lealacsonyító megjelölése az angol nyelvben (nem beszélve arról, hogy az oldalvágás célzottja ezúttal indiai, és nem is pakisztáni).

Az egyik BB-lakó egyenes adásban kérdezte meg a csinos indiai sztártól, hogy rendes házban, vagy "valami kunyhóban" él-e, egy másik alkalommal pedig, amikor Shilpa indiai módra elkészített sült csirkével akart kedveskedni a lakótársaknak, többen kifogásolták, hogy a színésznő kézzel érintette az ételt. "Ki tudja, hol jártak azok a kezek" - hangzott az egyik megjegyzés.

Az egyik lakótárs azt találta kérdezni, hogy az indiai nőknek nő-e borosta az arcukon, egy másik pedig következetesen csak úgy szólítja Shilpát, hogy "az az indiai", és nem hajlandó kiejteni a nevét. A színésznőt "kutyának" is nevezték a háta mögött, és amikor éjszakai krémet kent arcára, az egyik BB-lakó azt mondta: mindent elkövet, hogy "kifehéredjen".

Az ügy szerdára nemzetközi politikai botránnyá fajult. Az indiai kormány külügyi államminisztere, Anand Sharma a BBC-nek kijelentette: Delhi "jelentést kért be" a szóban forgó műsorról, és amint megismeri a részleteket, "megfelelő lépéseket tesz". Ezek mibenlétét az indiai kormánytisztviselő nem részletezte.

A londoni alsóházban, az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok heti félórájában Blair kormányfő - képviselői felvetésre - kijelentette: a szóban forgó műsort ugyan nem nézi, de a rasszizmus minden formáját tűrhetetlennek tartja.

A botrány mindenesetre egyetlen nap alatt egymillióval hajtotta fel a program átlagos nézettségét, a hét eleji 3,5 millióról a kedd este mért 4,5 millióra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS