2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oscar-díj: sem magyar, sem román film nincs a külföldiek kategóriájában

2007. január 18. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Az Oscar-díjra nevezett külföldi filmek közül kilenc került be abba a csoportba, amelynek tagjai közül néhány nap múlva választják ki a díjra jelölt öt alkotást. A listán nem szerepel magyar és román film.

Egy algériai (Days of Glory/Indigenes), egy kanadai (Water), egy dániai (After the Wedding/Efter brylluppet), egy francia (Avenue Montaigne), egy német (The Lives of Others/Das Leben der Anderen), egy mexikói (Pan's Labyrinth/El Laberinto del Fauno), egy új-zélandi (Black Book), egy spanyol (Volver) és egy svájci (Vitus) film került be a csoportba.

Ez az első alkalom, hogy az Amerikai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Oscar-díjra esélyes külföldi filmek bővített listáját. Korábban az öt jelöltet az összes benevezett film közül választották ki, az új szabályok alapján azonban az idei évtől már a jelölés előtt közlik a bővített listát. A listán szereplő filmek számát New York-i és Los Angeles-i szavazók testülete szűkíti le ötre, a döntést január 23-án jelentik be.

Összesen 61 külföldi filmet neveztek be a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Magyarország Hajdu Szabolcs munkáját, a Fehér tenyér című filmet nevezte be a 2007-es Oscar-díjra. A díjátadó ünnepséget február 25-én tartják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS