2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szingli az amerikai nők több mint fele

2007. január 17. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Először haladja meg a férjezetlen amerikai nők száma a férjezettekét - írta kedden The New York Times.

Az Egyesült Államokban egyre több nő választja a férj nélküli életet. Ma már az amerikai nők 51 százalékának nincs férje, szemben például az 1950-es adattal, akkor még csak a nők 35 százaléka élt házastárs nélkül. A mutató 2000-ben 49 százalék volt. Ezt az átalakulást kísérő jelenség, hogy a házasságban élő párok először kerültek kisebbségbe az amerikai háztartások összességét tekintve.

Szakértők szerint a trend a szociális és munkahelyi politika átalakulását vonja maga után, egyebek mellett annak a módosulását, ahogyan a kormány és a munkáltatók jutalmazzák alkalmazottaikat.

Szociológusok több tényezőt is felsorolnak a jelenség magyarázatára. A nők ma már egyre később mennek férjhez, mint régen, és mind többen, mind hosszabb ideig élnek együtt olyan partnerrel, akihez nem fűzi őket házastársi viszony. Érdekes jelenség, hogy az elvált nők a férfiaknál sokkal kevésbé törekszenek újraházasodni, bevallásuk szerint sokuk élvezi a szabadság örömét.

Az amerikai népszámlálási hivatal szerint a fekete nők körében nagyon alacsony a házasodási hajlandóság: csak 30 százalékuk férjezett. A hispán származású nőknek 49 százaléka van férjnél, a nem hispán fehér nőknél 55, az ázsiai nőknél 60 százalékos ez az arány.

William Frey, a washingtoni Brookings Intézet demográfusa úgy értékelte, az az 1960-as években kezdődött folyamat érte el újabb fordulópontját, amely a nők nagyobb függetlenségéhez, rugalmasabb életmódjához vezetett.

Az amerikai népességszámlálási hivatal adatai szerint a férfiaknál 53 százalék a házasságban élők aránya szemben a nők 49 százalékával. A fiatalokra leszűkítve a vizsgálatot, az átalakulás iránya még jobban kirajzolódik: a 15 és 24 év közötti férjezett nők aránya 1950 és 2000 között 16 százalékra csökkent 42-ről, a 25-34 éves korosztálynál ez a mutató 58 százalékra esett 82-ről. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS