2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két stúdió is filmre vinné a Litvinyenko-gyilkosságot – Johnny Depp az egyik főszereplő-jelölt

2007. január 15. 18:47, utolsó frissítés: 18:47

Három hollywoodi stúdió is filmet szándékszik készíteni a november elején Londonban plutóniumizotóppal megmérgezett, és nem sokkal később meghalt Alekszandr Litvinyenko haláláról.

A Variety netes kiadása szerint a Columbia Pictures úgy döntött, megvásárolja a volt orosz állambiztonsági ügynök orosz ügynök özvegye, Marina Litvinyenko és a meggyilkolt férfi egyik közeli barátja, Alex Goldfarb könyvének megfilmesítési jogát.

A lap szerint a Columbia "ütős" kémfilmet tervezne annak a drámai feszültségnek bemutatására, amely a KGB által megteremtett, a társadalom mélyrétegeiben ma is erősen gyökerező orosz hatalmi struktúra, illetve az elmúlt másfél évtizedben létrejött vadkapitalizmus erőközpontjai között feszül. A rendezésre Michael Mannt kérnék fel.

A nagy rivális, a Warner Bros. szintén érdeklődött Marina Litvinyenko könyvének megvásárlása iránt, de ajánlatával alulmaradt. Így a stúdió a The New York Times egyik munkatársa, Alan Cowell Litvinyenkoról íródó, és Doubleday címmel, jövőre megjelenő könyvének megfilmesítésére vásárolt előjogot. A Warner Johnny Depp Infinitum Nihil elnevezésű produkciós irodájával tárgyal a könyv esetleges filmre viteléről. Ha a terv megvalósul, az alkotás producere és főszereplője egyaránt az excentrikus karaktereket kedvelő Depp lenne.

A harmadik stúdió, a Beverly Hillben működő Braun Entertainment Group Litvinyenko saját, 2004-ben kiadott, Oroszország felrobbantása: Terror idebentről (Blowing Up Russia: Terror from Within) című könyvének megfilmesítésére szerzett opciót. A könyv megjelentetését az önkéntes száműzetésben Angliában élő, Borisz Berezovszkij orosz milliárdos finanszírozta.

Ebben az exkém azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB állt a kilencvenes évek végén Moszkvában elkövetett lakóházrobbantások mögött, amelyek elkövetésével a Kreml a csecsen szakadárokat vádolta. (variety/mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS