2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A derék lenne a női vonzerő legfőbb alkotóeleme?

2007. január 12. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Az időtlen szépség titka a női derék, állapítja meg egy amerikai tanulmány, amely szerint a derék kulturális különbségektől függetlenül a női vonzerő legfőbb alkotóeleme. A kutatók a wissenschaft.de német tudományos portál szerint több évszázad kínai, indiai és brit irodalmát elemezték, és minden forrás egyértelműen szépnek nevezte a darázsderekat.

A texasi Austin egyetemének munkatársai, az úgynevezett evolúciós pszichológia képviselői úgy vélik, hogy az emberi gondolkodás és viselkedés magyarázható az emberek fejlődéstörténetével. Ezért a női szépség az egészség és a termékenység jegyeit viseli, amelyeknek általános érvényük van.

A kutatók a 16-18. század angol irodalmát vizsgálták át a női test leírását keresve, és eközben a derékra koncentráltak. Annak átmérője ugyanis az egyetlen olyan látható testrésze a nőnek, amely a modern orvosi tudás szerint is megbízhatóan közöl információkat egészségről és termékenységről. Az elhízott, hájas has nemcsak a szív- és cukorbetegség szempontjából kockázati tényező, hanem a testsúlytól függetlenül is alacsony ösztrogén szintről tanúskodik.

A költők és írók három testrészt írtak le szépnek, a kebleket, a combokat és a derekat. A kebleknél inkább a formára és nem a méretre koncentráltak a művekben, ugyanakkor a költők kizárólag a karcsú derekat értékelték nagyra.

Gyakran dicsérték a telt hölgyeket is, de sehol nem méltatták a vastag derekat. A tudósok elemezték az első századból származó indiai és kínai irodalmat is, amelyben a kulturális különbségek ellenére a női vonzerő leírásánál szintén a keskeny csípőt tartják szépnek - olvasható a wissenschaft.de német online lapon. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS