2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jégből építettek templomot a Bâlea-tó partján

2007. január 08. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

Jégből épült templomot szenteltek fel a Fogarasi havasokban, a Bâlea-tó partján. Arnold Klingeis beruházó reméli, hogy a templom legalább áprilisig fennmarad.

Az ortodox egyház azonban nem ismeri el a jégtemplomot. "Nem fogadhatunk el olyan templomokat, amelyek elolvadnak" - jelentette ki Laurenţiu Streza, Erdély metropolitája. Kurt Boltres evangélikus lelkész viszont "csodálatos gondolatnak" nevezte az ideiglenes templomot.

Értesülések szerint máris jelentkeztek esketésre és keresztelésre a jégtemplomban. Ezek a szentségek ott azonban csak római katolikusoknak és protestánsoknak szolgáltathatók ki érvényesen. Streza metropolita szerint ugyanis szentségek kiszolgáltatása ilyen helyen nem lehetséges. Mint rámutatott, "ortodox templomokat évek százaira, sőt ezreire szilárd talajra építenek és azok nem olvadnak el pár hónapon belül". Legfeljebb háborúban és más szükséghelyzetekben tartható ortodox istentisztelet nem stabil helyen, például sátrakban.

A jégtemplomot kétezer méter magasban harminc munkás építette fel egy hónap alatt jégtömbökből, amelyeket a közeli befagyott hegyi tóból vájtak ki. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS