2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Globális felmelegedés: nem mindegy, hová ültetik a fákat

2006. december 29. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Amerikai és francia klímakutatók szerint nem általánosan érvényes az a leegyszerűsített gondolatmenet, hogy az erdős területek növelésével csökkenteni lehet a globális felmelegedést. Igaz ugyan, hogy a fák megkötik a széndioxidot és ezzel csökkentik az üvegházhatást, de az északi tájakon a havas pusztaság vakítóan fehér hótakarója jobban visszaveri a napsugarakat.

Dr. Govindasamy Bala (Lawrence Livermore National Laboratory, USA) munkatársaival újabb, pontosabb számítógépes modellt készített és megpróbálta megjósolni, milyen meleg lenne a Földön 2100-ban, ha 2000-ben kivágták volna az összes erdőt a Földön. Dr. Bala az Amerikai Geofizikai Társaság (American Geophysical Union) közgyűlésén arról számolt be, hogy ebben az esetben a Föld paradox módon 0,2 Celsius-fokkal lehülne - derült ki a New Scientist című angol tudományos folyóirat cikkéből.

A pontosított modell nemcsak a fák szén-tároló képességét veszi figyelembe, hanem a fák párolgását is, ami elősegíti a felhőképződést és ezzel hűti a Földet, másrészt beleszámítja azt is, hogy a fák lombozata sötétebb, mint a puszta föld, tehát jobban elnyeli a nap melegét, s ezzel melegítő hatása van.

A trópusi erdők több napfényhez jutnak, több energia áll rendelkezésükre, hogy a légköri széndioxidot biomasszává konvertálják. Ezeken a földrajzi szélességeken a fák széntároló képessége a döntő. Északabbra és délebbre a sötétebb szín hőelnyelő hatása kerül előtérbe, ezzel magyarázható a számítások váratlan eredménye.

A 2004-ben Nobel békedíjat kapott Wangari Maathai 2006 elején az ENSZ Környezetvédelmi programja (UN Environment Programme) keretében mozgalmat indított, szeretné elérni, hogy 2007-ben ültessenek egymilliárd fát szerte a Földön.

Az erdők természetesen más szempontból is értékesek, az ökológiai rendszerek és a biodiverzitás megőrzése miatt is szükség van rájuk. Dr. Bala kutatócsoportja csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a mozgalom célja a globális felmelegedés megállítása, nem mindegy, hogy a fákat hová ültetik. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS