2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért van, hogy ugyanannyi ételtől egyesek híznak, mások viszont soványak maradnak?

2006. december 22. 13:52, utolsó frissítés: 13:52


A Firmicutes baktériumcsalád túlszaporodása a bélflórában olyan enzimek termelésére készteti a szervezetet, amelyek alaposabban lebontják a táplálékot. Így az nagyobb mennyiségben tud beépülni szerveinkbe. Ez lenne az elhízás oka, egy amerikai professzor kutatásai alapján.

A bélrendszerünket benépesítő baktériumok elengedhetetlenek az emésztéshez. De lehet, hogy az emberek súlygyarapodásában, elhízottságában is szerepük van? Azok a kutatási eredmények, amelyeket Jeffrey Gordon amerikai professzor a Nature című tudományos szaklap legújabb számában tett közzé, ezt sugallják. Gordon professzor és kutatócsoportjának tagjai ugyanis komoly különbségeket vettek észre a sovány, illetve a kövér emberek bélrendszeri baktériumflórája között.

A bélrendszert benépesítő több millió baktérium között van két nagy "család": a Bacteroidetes és a Firmicutes. A kövér embereknél a Bacteroidetes aránya alacsonyabb, mint a soványaknál - fedezte fel Gordon kutatócsoportja, amely egy éven át tanulmányozta több önkéntes páciens baktériumrendszerének változásait. Azt tapasztalták: amikor a kövér emberek fogyni kezdenek, a két nagy baktériumcsalád közötti arány kiegyenlítődik.

Annak ellenőrzésére, hogy a bélrendszeri baktériumflóra változásai valóban a súlynövekedés okát (nem pedig következményét) jelentik-e, a kutatók egereken végeztek kísérleteket. Így például kövér egerek baktériumflórájának egy részét átültették sovány egerekbe: s ez utóbbiak hízni kezdtek.

A jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy a kövér emberek baktériumflórájában jelentős arányban vannak jelen olyan enzimek, amelyek képesek feltörni azokat a cukormolekulákat is, amelyek egyébként emészthetetlenek lennének a szervezet számára. Azaz ezek a baktériumok lehetővé teszik, hogy a bélrendszer ugyanakkora mennyiségű élelmiszerből több kalóriát válasszon ki. Ez adhat magyarázatot arra a rejtélyre: miért van az, hogy ugyanannyi étel elfogyasztása mellett egyesek híznak, mások viszont soványak maradnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS