2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jobban szennyezi a környezetet az állattartás, mint a közlekedés?

2006. december 15. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) felmérése szerint a tehenek, disznók, birkák és baromfiak - a szervezett állattenyésztés - a földi környezetre sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint eddig gondolták.

Henning Steinfeld, a FAO jelentést készítő csoport vezetője szerint az emberiség húsigénye 2050-re megkétszereződik, és a hústermelés okozta környezeti károkat legalább a jelenleg átlag felére le kell szorítani, hogy a termelés fenntartható legyen és ne súlyosbítsa tovább az ipar okozta károkat.

A közel félszáz kutatóintézet munkája alapján elkészített, és majd ugyanennyi független szakértő által lektorált helyzetjelentés talán legszembeötlőbb megállapítása az, hogy összességében az állattenyésztés felelős az üvegházhatást okozó gázok 18 százalékáért, miközben a közlekedés csak 13,5 százalékért okolható - írta a New Scientist angol tudományos folyóirat.

Az állattartásnak nagy a helyigénye, a jégmentes földfelület 26 százalékát foglalja el. A haszonállatok táplálását szolgálja a globális vetésterületek egyharmada. Az Amazonas vidékén a kiirtott erdőségek helyén 70 százalékban legelők vannak. Steinfeld szerint azzal lehetne megállítani az erdők további pusztítását, ha anyagilag is ösztönöznék az alternatív állattartási formákat, például az erdei legeltetést.

Az erdőirtás nem csak azért káros, mert növeli az üvegház hatást azáltal, hogy elégetéskor felszabadítja és a légkörbe juttatja a fákban tárolt szenet, hanem csökkenti a biológiai sokféleséget. A jelentés szerint a tenyésztett állatállomány, mely a világ állati biomasszájának 20 százalékát adja, vezető szerepet játszik a biodiverzitás csökkentésében. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS