2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bennünk élő majom: a csimpánz vagy a bonobó kerekedik felül?

2006. december 13. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

A bennünk élő majom címmel írt könyvet Frans de Waal primatológus, aki azért tanulmányozza az állatvilágbeli legközelebbi rokonainkat – a csimpánzt és a bonobót –, hogy jobban megismerje az emberi természetet.

Genetikai rokonaink megfigyelése szerinte választ adhat az emberre vonatkozó olyan alapvető kérdésekre, hogy honnan származik egoizmusunk, emberszeretetünk, hogy milyen mértékben vannak jelen ezek a tulajdonságok az emberi természetben, szükségünk van-e igazságosságra, versenyre. Sőt, arra is, hogy társadalmunkban milyen szerepe van a szexnek - írta a Panorama című olasz hetilap.

"5-6 millió évvel ezelőtt élt a közös ősünk. Ez a rövid evolúciós távolság, a megdöbbentő genetikai hasonlóság teszi ezeket az állatokat hozzánk leghasonlóbbakká - mondja a kutató, hangsúlyozva: az összehasonlításban eddig a tudomány követett el hibát.

Az összehasonlítást általában negatív értelemben tesszük. Ha erőszakosak vagyunk, azt mondjuk, állatként viselkedünk, ha emberszeretők, toleránsak vagyunk, azt mondjuk: ez kultúránk, vallásunk eredménye.

"Konrad Lorenz, a nagy etológus, például kizárólag az agresszivitásra összpontosított. Én viszont a csimpánzok és főleg a bonobók empátiájáról, altruizmusáról és együttműködési készségeiről meggyőződve, kimutatom, hogy pozitív tulajdonságaink is részei az emberszabásúak biológiájának. A bonobóval közös bennünk a nagylelkűség, a kedvesség és sok más jó tulajdonság. A csimpánzokkal osztozunk az erőszakosságban, a kegyetlenségben, a társadalmunk hierarchikus felépítésében. És hogy melyik tendencia kerekedik felül, az a körülményektől függ" - magyarázza Frans de Waal. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS