2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyedére csökkentette a világ gorillapopulációját az Ebola

2006. december 11. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

Kongóban az Ebola vírus gorillák és csimpánzok ezreit ölte meg az elmúlt években: 2002 és 2005 között a kórokozónak 5500 gorilla esett áldozatul, a régióban élő teljes gorillapopuláció több mint 90 százaléka.

A Der Spiegel című német hetilap internetes változata beszámolt arról, hogy német, svéd és spanyol kutatók tanulmányozták, hogyan terjedt a betegség az afrikai trópusi erdőkben, Kongóban és Gabonban. Eddig vitatott volt, hogy a térségben talált halott emberszabású majmok esetében járványról, vagy csak egyes halálesetekről volt szó, s hogy vajon az állatok annak a vírusfertőzésnek estek-e áldozatul, amely 2002-2003 között az emberek között is járványt okozott.

A mostani tanulmányok megerősítették, hogy a Kongói Köztársaság észak-nyugati részén járvány volt a gorillák között. A kutatók 238 gorillát számoltak össze a Lossi területen, amely védettség alatt áll. Felfedezték, hogy az állatokat a vírus pusztítja, és az első kimúlt gorillák megtalálása után néhány hónapon belül elpusztult az emberszabású majmok több mint 90 százaléka a térségben. Utoljára azok az állatok betegedtek meg, akik a legtávolabb éltek az először megfertőződött csoporttól.

A lipcsei Max Planck Intézet kutatói Peter Walsh vezetésével készített tanulmányukban azt a következtetést vonták le, hogy a vírus csoportról csoportra terjedhetett. Egyidejűleg a gorillák más állatfajokat is megfertőzhettek, amelyek maguk ugyan nem betegedtek meg, de vírushordozóvá váltak.

A 2700 négyzetkilométernyi területen leginkább a nyugati részen élő gorillacsoportokat érte el a járvány, ott négy év alatt kb. 5500 majom pusztulhatott el. Ez nagyjából megfelel a ma még élő, úgynevezett keleti gorillák állományának, amelyhez a rendkívül ritka hegyi gorillák is tartoznak.

A területen élő csimpánzok száma a kutatók becslései szerint 83 százalékkal csökkent. A tudósok attól tartanak, hogy a járvány nemcsak a vizsgált területen pusztítja a gorillákat, hanem más populációkat is elért, ez pedig az illegális vadászattal együtt könnyen a faj kipusztulásához vezethet.

A nemzetközi kutatócsoport úgy véli, hogy az Ebola vírus az elmúlt években negyedére csökkentette a világon lévő gorillák számát - írta a német hetilap online változatában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS