2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sok biciklizés potenciazavart okozhat

2006. december 11. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

A sok időt kerékpárülésen töltő férfiak egy része rendkívül nagy árat fizet, a nyereg ugyanis impotenciát okozhat, nők esetében pedig a nyereg okozta fizikai behatás - ha csak átmenetileg is, de szintén - csökkentheti a nemi szervek érzékenységét - írta a The New York Times egészségügyi melléklete.

A hagyományos módon kiképzett nyereg - orvosok megfigyelése szerint - elnyomja a genitáliák vérellátását biztosító egyik artériát, illetve az annak környékén lévő idegvégződéseket. Az ér és az ideg blokkolása idővel megnöveli az impotencia kialakulásának valószínűségét.

A legújabb, csak nőket érintő vizsgálatok megerősítik ezeket a korábbi megfigyeléseket, a kutatók szerint azonban a folyamatos, s olykor igen erőteljes fizikai ingerlés - a nőknél - nem okoz tartós károsodást a nemi szervek érzékelő képességében, érzékenységében, tehát nem idéz elő nemi diszfunkciót. A Sexual Medicine című szaklapban megjelent tanulmány beszámolója szerint 48 egészséges, a változás kora előtti életkorban lévő női biciklist vizsgáltak, akik heti 3-4 alkalommal, legalább két órát bicikliztek. Beszámolóikat 22 futó válaszaival hasonlították össze.

A tanulmány szerzője, dr. Marsha K. Guess (Yale egyetem) úgy vélte, a nők számára ebben az esetben előnyösek lehetnek az anatómiai különbségek, mivel esetükben kisebb nyomás nehezedik az érzékeny területre. Vélekedése szerint náluk esetleg csak hosszútávon lehetne kimutatni a hátrányt okozó jelenségeket.

Tény azonban, hogy a biciklinyereg jelentős befolyással van a nemi tájék ingerlésére mindkét nemnél. A vizsgálatba bevont nők arról számoltak be, hogy előfordult, úgy érezték, a nyereg nyomása miatt genitáliájuk zsibbadt, fáj, majd kissé érzéketlenné vált. Azt viszont senki nem említette meg, hogy a későbbiekben nehezebben tudtak volna kielégülni. A nőknél tehát nem alakult ki olyan tünet, amely a funkciót zavarhatta volna - állapították meg a sajátos vizsgálatot végző kutatók. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS