2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hangosabban énekelnek a nagyvárosi madarak, hogy „túlkiabálják” a zajt

2006. december 06. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

A városi madárpopulációk alkalmazkodtak a zajosabb és gyorsabb élethez, és másként énekelnek, mint a vidékiek - figyelték meg holland ornitológusok

Hans Slabbekoorn és Ardie den Boer-Visser (Leideni Egyetem, Hollandia) európai nagyvárosokban élő széncinegék (Parus major) énekét hasonlította össze a városok melletti erdőkben élő társaikéval. Azt vették észre, hogy mind a tíz nagyváros madárkái emelt, magasabb hangon, gyorsabban énekelnek. Egész populációk alkalmazkodtak a környezethez, hogy a városi zajban is meg lehessen őket hallani - írták a kutatók az Elsevier kiadó Current Biology című biológiai szakfolyóiratában.

A dalos madarak műsorváltozásának történetét csak találgatni lehet. Az biztos, hogy az érvényesüléshez a városi zajt túl kell kiabálni. A magasabb hangok felé eltolódó éneket indokolhatja, hogy a városi zaj spektruma alacsony frekvenciatartományban erősebb. A rövidülés azért célszerűbb, mert a nyitott városok akusztikája más, sok a visszaverődés. Lehetséges, hogy a madarak egyszerűen kihagyták azokat a dallamrészeket, amelyeket nem lehetett meghallani, vagy amelyekre nem érkezett válasz, bár ennek némileg ellentmond, hogy a dallamok közben nem lettek laposabbak.

Európában 90-180 millió közöttire becsülik a széncinkék számát, és a városi és a vidéki madarak szokásai között mindenütt hasonló különbségek figyelhetők meg. Kérdés, hogy tanult, vagy öröklött tulajdonságról van-e szó. Ez utóbbi is elképzelhető, ugyanis az énekes madarakra nagy szelekciós nyomás nehezedik: a jobban hallható hímeknek több esélye van a párzásra. Ennek eldöntésére Slabbekoorn a közeljövőben laboratóriumi kísérleteket tervez, csendes környezetből származó madarakat készül zajos környezetbe helyezve megfigyelni - írja a New Scientist. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS