2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világörökség részévé akarják nyilváníttatni a francia konyhát a séfek

2006. december 04. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

"A konyhaművészet a kultúra része" - vallják a leghíresebb francia séfek, akik azzal a kéréssel fordultak a francia kulturális miniszterhez, hogy kezdeményezze az UNESCO-nál, az ENSZ oktatási, kulturális és tudományos szervezeténél a francia konyha felvételét a világörökségek listájára.

A kezdeményezéshez olyan híres francia mesterek csatlakoztak, mint Paul Bocuse, Alain Ducas, Michel Guérard, Marc Veyrat, Pierre Troisgros, Alain Passard és mások, akiknek szakácskönyvei, éttermei világhírűek.

A kezdeményezés egyébként nem francia ötlet: már Mexikó is megkereste az UNESCO-t ilyen javaslattal saját gasztronómiai művészetét illetően. A kérést tavaly elutasították. A listán eddig műemlékek, épületegyüttesek, tájak szerepeltek, 2003-ben pedig a nem anyagi kulturális örökségről is UNESCO-egyezmény született, amelynek értelmében nyelvi hagyományok, veszélyeztetett nyelvek, művészeti kifejezésmódok - zene, tánc, hagyományos színházi formák -, rituális ünnepek, szociális megnyilvánulások, iparművészeti hagyományok is felkerülhetnek a listára.

Az, hogy az új egyezményben sem szerepel a konyhaművészet, s hogy Mexikót elutasították, nem szegte kedvét a francia konyha szerelmeseinek. A párizsi kezdeményezők remélik, hogy javaslatukat legkésőbb 2008-ig a francia kormány előterjeszti az UNESCO-nak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS