2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legszennyezettebb európai város Kiskapus

2006. november 29. 13:42, utolsó frissítés: 13:45

Részletes cikket közöl Kiskapusról a Daily Mirror brit lap, amelyben megállapítják, a város a legszennyezettebb település egész Európában.

“Kiskapus a 20. század által megmérgezett város. Kontinensünkön sehol nem tapasztalható hozzá hasonló. Lakói fiatalon halnak meg, és isznak, így enyhítve szenvedésükön” – vezeti fel a sztorit a lap.

A riporter drámai szavakkal ecseteli, milyen látványt nyújt ma a hajdan “tejjel-mézzel” folyó Kánaánhoz hasonlatos, 800 éves település: a 13 gyárkémény egyre okádja a füstöt, a háztetők feketék, a lakók várható átlagélettartama hét évvel kevesebb, mint az országos átlag, és a gyerekhalandóság Európában itt a legmagasabb.

Az asztma és az impotencia csak a legenyhébbek a mérgezés következtében fellépő lakossági megbetegedések között. A környék szennyezettségi foka ezerszerese a nemzetközi biztonsági szabványnak; az 50-60-as években véghezvitt "Ceauşescu-őrület", az iparosítás tönkretette a vidéket, a környékbeliek nem tudják eladni a terményeiket.

“Nem vagy már képes a mérgezés miatt kielégíteni a feleséged. Így inkább megiszol egy sört” – nyilatkozta a Mirror riporterének az egyik nehézfémipari munkás. A településről, aki teheti, elmegy külföldre vendégmunkára, aki marad, már beletörődött, és alkoholizmusba menekül – állapítja meg a brit újságíró. (daily mirror)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS