2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magány és az érzelmi támogatás hiánya alvászavart okozhat

2006. november 20. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Akinek kevés a barátja, és kevés a kapcsolata a külvilággal, az rosszabbul alszik - ez a végkövetkeztetése egy tanulmánynak, amelyben svéd tudósok csaknem tízezer önkéntes adatainak vizsgálata alapján állítottak össze.

Maria Nordin és társai az umeai egyetemen a wissenschaft.de című német tudományos hírportál beszámolója szerint megállapította, hogy az alvászavar a férfiakat és nőket egyaránt sújt, bár az egyes nemek képviselői másképp dolgozzák fel a problémát.

Összességében több nőnél jelentkeztek alvászavarok, ezeknek az asszonyoknak az átlagosnál jóval kevesebb barátja van.

A férfiaknál azok a helyzetek jelentettek problémát, amelyekben a munkahelyen alakult ki feszültség, nagy nyomás alá kerültek, és egyidejűleg csak igen kevés érzelmi támogatásra számíthattak. Ezek a helyzetek szabályosan megháromszorozták az alvászavarok kockázatát.

A jó vagy rossz alvás kérdésében döntő lehet, hogy az érintett milyen módon kezeli a stresszes helyzeteket. Nordin szerint a nők általában jobban tudják kezelni a munkahelyi konfliktusokat, ha elkerülő taktikához folyamodnak, és csak a legszükségesebb dolgokról beszélnek a kollégáikkal. Amennyiben azonban akár csekély számú személyes baráttal, vagy ismerőssel hasonlóan járnak el, akkor a stratégia a visszájára fordul, és az érintettnek álmatlan éjszakái lesznek. A nők ilyen helyzetben jobban alszanak, ha a nyílt beszédet és vitát választják.

Maria Nordin végkövetkeztetése: a szociális kapcsolatrendszer és az érzelmi támogatás közvetlen kapcsolatban van az alvászavarral. Nem lehet egyértelműen állítani, hogy a kapcsolatok kis száma önmagában már alvási gondokat okozna, de valószínű, hogy ez olyan stresszes helyzetet teremt, amely aztán elvezet az alvási problémákhoz, amelyek aztán szív és érrendszeri betegségeket és depressziót okozhatnak - olvasható az internetes lap beszámolójában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS