2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szibériában olyan meleg van, hogy a medvék nem tudnak aludni

2006. november 15. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Nem tudnak téli álomba merülni a medvék a rendkívül enyhe idő miatt a Nyugat-Szibéria déli részén lévő Kemerovói területen.

Rendes körülmények között október-novemberben a tenyeres-talpasok már hathónapos téli álmukat alusszák, idén azonban a helyi vadgazdaságok beszámolója szerint még javában ébren vannak. Részben azért, mert ilyen enyhe időben nem kívánnak aludni, részben pedig azért, mert a rendkívül meleg idő miatt az ürgék sorsára jutottak: a sok eső elöntötte barlangjaikat, egyéb búvóhelyeiket, így más téli szálláshely után kell nézniük, ami természetesen időigényes dolog.

A kutatás közben egyre többet vesztenek télire felhalmozott zsírtartalékukból, így mind valószínűbbé válik, hogy tavasszal a szokásosnál hamarabb felébrednek majd. Ez ezért okozhat majd problémát, mert éhesen kóborolni kezdenek, márpedig ezek az állatok csak addig békések, amíg jóllakottak, ha éhesek, könnyen agresszívvá válnak.

Alaposan kibánt az időjárás a nyulakkal is: a télre készülve már rég "felöltötték" vastag fehér bundájukat, amelyre nemcsak azért van szükségük, hogy ne fázzanak, hanem azért is, hogy a hóban kevésbé látsszanak. Most viszont - a vadászok és a ragadozók nagy örömére - a tapsifüleseket éppen fehér szőrük miatt már messziről észre lehet venni, mert valósággal kirínak környezetükből.

November ide, november oda, Szibériában, a Kuznyecki-medencében duzzadnak a rügyek a bokrokon és a fákon, foltokban friss fű sarjad, lépten-nyomon árvácskák láthatók. A növények a tavasz kezdeteként "értelmezik" az enyhe időt, így idén már másodszor kelnek életre.

A Kemerovói területen, azon belül a Kuznyecki-medencében 70 éve nem volt példa arra, hogy a nappali csúcshőmérséklet plusz 10-12 Celsius-fok legyen - nyolc fokkal magasabb a ilyenkor szokásosnál. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS