2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz minijégkorszak Európában – nem áll le a Golf-áramlat

2006. november 14. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Brit óceánkutatók egy éve beszámoltak róla, hogy méréseik szerint egyharmadával lelassult a Golf-áramlat, és ebből arra következtettek, hogy a globális klímaváltozás és a sarki jégtömegek olvadása miatt akár le is állhatnak a meleg tengervizet északra vivő tengeráramlatok, és ez paradox módon Észak-Európában lehűléshez, minijégkorszakhoz vezethet.

A vészharangot tavaly megkongató Harry Bryden oceanográfus (National Oceanography Centre - NOC, Southampton, UK) a Birminghamben tartott Gyors Klímaváltozás Konferencián (Rapid Climate Change Conference) arról számolt be, hogy az újabb mérések szerint nem rosszabbodott a helyzet, a 2004-ben telepített új érzékelő hálózat első évi mérési adataiból még nem lehet tendenciára, egyértelmű hosszú távú változásra következtetni.

Az Észak-Atlanti-óceán áramlatai - a Golf-áramlattal az élen - trópusi meleg vizet szállítanak Európa felé. Telente ez melegíti fel az Amerikából jövő nyugati szelet és ettől válik enyhébbé Észak-Európa éghajlata.

Az áramlatot a víz sűrűségkülönbsége hajtja, ami a hőmérsékletektől és a sótartalomtól függ. A globális felmelegedés miatt csökken a hőmérséklet különbség, mert a sarkokhoz közeli területek jobban melegednek, és a sótartalom is változik, mivel az olvadó grönlandi jégtakaróból édesvíz folyik a tengerbe. A klímakutatók joggal tartanak attól, hogy hajtóerő híján lassul vagy teljesen leáll a körforgás.

Szintén a southamptoni Brit Óceánkutató Központban (NOC) ban dolgozó kollégája, Meric Srokosz szerint Harry Bryden tavaly túl kevés mérési adat alapján vonta le következtetéseit, az 50 éves időszakot mindössze 5 pillanatfelvétellel jellemezte.

A klímaváltozást többen számításokkal próbálják előre jelezni. Johann Jungclaus (Max Planck Institute, Hamburg) matematikailag modellezte a jégtakaró változásának hatását, és szerinte nem várható hirtelen klímaváltozás a 21. század folyamán, mert az áramlatok lassulhatnak ugyan, de nem fognak leállni. Ugyanezen a véleményen van a belga Thierry Fichefet (the Catholic University of Louvain - UCL), az északi jégtakaró olvadásakor keletkező édesvíz szerinte is alig befolyásolhatja az áramlásokat.
(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS