2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újfajta AIDS-vírust mutattak ki gorillákon

2006. november 10. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

A HIV-hez hasonló, AIDS-et okozó újfajta vírust mutatott ki egy francia-amerikai vezetésű nemzetközi kutatócsoport a kameruni erdőkben vadon élő gorillákon.

A Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmány szerint a HIV-hez genetikailag nagyon hasonló SIV-vírus egyik újfajta változata, a SIVgor, ritkán mutatható ki emberen, de Kamerunban és a szomszédos afrikai országokban ez a vírus is okoz AIDS-es megbetegedést. Martine Peeters és Eric Delaporte, a franciaországi Montpellier-i egyetem kutatói a SIVgort egymástól négyszáz kilométerre élő különböző vadgorilla-közösségek egyedei között mutatták ki.

A kutatók szerint a SIVgor elsősorban azért jelent veszélyt az ember számára, mert a vadon élő gorillákat a húsukért emberi fogyasztás céljából és helyi orvosságok készítéséhez vadásszák Kamerunban. A HIV-hez hasonló új vírus felfedezése ugyanakkor nem kérdőjelezi meg, hogy az eddig gorillákon és embereken kimutatott HIV-vírus a csimpánzoktól származik.

Ugyanez a kutatócsoport mutatta ki a közelmúltban, hogy a Kongói-medencében élő csimpánzfajtól származik a HIV-vírus azon két csoportja, amely valószínűleg az úgynevezett SIV-vírussal fertőzött csimpánzok harapása által került át az emberre, majd mutálódott, s a világfertőzést elindította.

A harmadik csoport eredete - amely közvetlenül emberi fertőzést okoz - máig ismeretlen, de a kameruni AIDS-es vadgorilláknál kimutatott SIVgor ez utóbbi HIV-vírusváltozattal mutat a legtöbb hasonlóságot.

A HIV-vírus forrásának megfejtésével kiderülne, hogyan terjedhet át a betegség egyik fajról a másikra. Az AIDS "családfája" szerint ugyanis feltételezhető, hogy a most felfedezett vírus is a csimpánzoktól származik, amelyek egymástól függetlenül fertőzték meg a gorillákat és az embereket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS