2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Titán modellként szolgálhat a földi élet kialakulásának megértéséhez

2006. november 09. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Több milliárd évvel ezelőtt a Földet feltehetően olyan atmoszferikus pára borította, mint amilyen ma a Szaturnusz holdját, a Titánt, ami azt jelenti, hogy a kutatók a Titánt vizsgálva megérthetik: milyen védelemben volt része a kezdeti életjelenségeknek bolygónkon - jelentették be amerikai tudósok.

Egyes kutatók úgy tekintenek a Titánra, mint annak modelljére, hogy milyen lehetett a korai Föld légköre. Úgy vélik, hogy a Titán légköre - amely tele van a napfény és a metángáz reakciójából származó organikus aeroszolos részecskékkel - magyarázatokat kínál a Föld korai állapotára, amikor az első, kezdetleges organizmusok megjelentek 3,6 milliárd évvel ezelőtt.

A Coloradói Egyetem munkatársai laboratóriumi kísérleteket végeztek, amelyekkel imitálták a Titán légkörének létrejöttét. A Titán légköréről tavaly szereztek adatokat a Cassini-küldetés során, amely a NASA és az Európai Űrhivatal (ESA) közös projektje volt.

"Ez a légkör bármilyen kezdeti életjelenség számára táplálékforrásul szolgálhatott, mi több, az egész bolygón. Ez azt jelenti, hogy az élet nem különleges körülmények közé volt szorítva, hanem minden pocsolyában bimbózhatott" - mondta Margaret Tolbert, a kutatás vezetője.

Korábban a kutatók elszigetelt, szélsőséges környezetek létrehozásával kutattak az élet eredete után.

A Föld feltehetően 4,6 milliárd éve keletkezett, és a folyékony víz körülbelül 3,8 milliárd éve jelent meg rajta. Tolbert szerint a Titánéhoz hasonló pára a Föld korai légkörének egyik fő sajátossága az élet megjelenésétől, amely 3,6 milliárd éve történt, az oxigéntartalom kialakulásáig, amely 2,3 milliárd éve következett be. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS