2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Krónikus fáradtság: nem a lógósok betegsége

2006. november 07. 12:22, utolsó frissítés: 13:24

Korábban pszichológiai problémának vagy a "lógósok" ürügyének vélték a krónikus fáradtságot, ám ma már valódi betegségnek tekintendő, amelytől több mint egymillió amerikai állampolgár szenved - jelentette be az amerikai Gyógyítási és Betegségmegelőzési Központ (CDC).

A korai diagnózis és kezelés alapvető fontosságú, bár az, hogy mi a legjobb gyógymód, egyelőre nem tisztázott kérdés. A CDC kampányt indított a figyelemfelkeltés érdekében, és létrehozott egy honlapot is, amelyen a betegségről minden tudnivaló megtalálható.

A krónikus fáradtságban szenvedők legalább 80 százaléka nem is tudja, hogy beteg - állítja a CDC. A betegség okai ismeretlenek; a tünetek: nagyfokú kimerültség, alvászavarok, koncentrációs és emlékezeti problémák. Előfordulhatnak influenzára jellemző tünetek is: izom- vagy izületi fájdalom, megnövekedett nyirokcsomók, torokfájás, fejfájás.

A diagnózist nehezíti, hogy több más betegség is hasonló tüneteket produkál. Ráadásul több tízmillió olyan ember is van, akiknek a tünetei nem pontosan egyeznek meg a krónikus fáradtság eddig meghatározott tüneteivel. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS