2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2050-re kihalhatnak az ehető halak és rákok az óceánokból

2006. november 03. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

A tengerek biológiai sokszínűségének az intenzív halászat és a környezetszennyezés okozta felgyorsult eltűnése a Föld élelmezését és a környezetet veszélyezteti - áll egy csütörtökön az Egyesült Államokban közzétett tanulmányban.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a fogyasztásra alkalmas halak és a rákfélék 2050-re kihalnak az óceánokból - figyelmeztetnek a Science amerikai magazin november 3-i számában megjelenő cikket jegyző környezetvédelmi szakértők és közgazdászok.

A témában folytatott eddigi legkiterjedtebb kutatás, amelyet négy éven át végezték, arra is rámutat, hogy egyetlen faj kihalása is gyorsítja az ökoszisztéma torzulását. Ezzel ellentétben minden faj, amely normális mértékben szaporodik, hozzájárul az óceánok egészségéhez és stabilitásához, valamint az olyant hatásokkal szembeni ellenálló képességükhöz, mint a szennyeződések és az éghajlat felmelegedése.

"Akár a laboratóriumban elért tapasztalati eredményeket, akár az óceánok összességére kiterjedő tanulmányokat tekintjük, ugyanazt állapíthatjuk meg: csökken a tengeri ökoszisztéma termelékenysége és stabilitása" - állapította meg Boris Worm, a kanadai új-skóciai Halifax egyetemének biológusa, a cikk egyik társszerzője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS