2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érzékeny egyensúly: sivatagi homok "trágyázza" az esőerdőt

2006. október 31. 17:13, utolsó frissítés: 17:13

Az amazonasi esőerdők ásványi anyagokat kapnak a Szaharából, így tudják fennmaradásukat biztosítani - idézi az Environmental Research Letters című környezetvédelmi tudományos folyóirat cikkét a wissenschaft.de internetes lap.

Eszerint évente több mint 20 millió tonna por jut el Csád északi részéről Dél-Amerikába. Ezt izraeli kutatók állapították meg két műholdas spektrométer segítségével. A kutatók a NASA műholdjainak segítségével azt elemezték, hogy mennyi por kerül naponta a levegőbe és jut át a másik kontinensre.

A por nagy része az Amazonasnál a csádi Bodele-síkságról származik, egy olyan régióból, amely a Szahara összes területének csak 0,2 százalékát teszi ki. Ezért egy rendkívüli földrajzi helyzet a felelős, ez a terület ugyanis két hegység között szélirányban fekszik és ezáltal a hegyek egyfajta szélcsatornát képeznek, amelyben télen igen erős légáramlatok jutnak el a Bodele-síksághoz.

A kutatók számítása szerint óránként mintegy 36 kilométeres sebességgel kell fújnia a szélnek ahhoz, hogy homokvihar keletkezzen a térségben. Egy viharosabb napon átlagban 700 ezer tonna port kavar fel a szél, amelyből aztán a passzátszelek 5 ezer kilométer távolságra juttatják el a szaharai homokot. Így évente 240 millió tonna ásványi anyagot szállít Afrika a dél- és közép-amerikai térségbe.

Nyáron a por a karibi térségbe kerül, télen ezzel szemben az Amazonas vidékére, e nélkül az nem lenne képes saját túlélését biztosítani, ugyanis a hatalmas esőzések állandóan áztatják az őserdőt és kimossák a tápanyagot a talajból. 50 millió tonna ásványi anyag szükséges a számítások szerint ahhoz, hogy az érzékeny egyensúly fennmaradjon, és kb. éppen ekkora mennyiség jut Afrikából az Amazonas vidékére. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS