2018. december 18. keddAuguszta
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Melyik vécét használhatja a transzszexuális képviselő? Vita az olasz parlamentben

2006. október 30. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Viszályt váltott ki a Montecitorión, az olasz képviselőházban Vladimir Luxuria transzszexuális honatya vécéhasználatának kérdése.

A Kommunista Újjáalakítás (Rifondazione Communista) 40 éves képviselője Vladimiro Guadagno néven született, ám nővé operáltatta át magát, és már így nyerte el mandátumát. A képviselőt azonban nemrég a női vécében Elisabetta Gardini – aki Silvio Berlusconi volt miniszterelnök populista Forza Italia pártjának szóvivője – vonta felelősségre, mondván: "Maga nem használhatja ezt a toalettet, ez női vécé!"

"Évek óta a női vécére járok, és soha nem gondoltam volna, hogy ilyen élesen rám támadhat valaki. A férfi vécét használnom viszont nagyon zavaró lenne, nemcsak számomra, hanem a férfiak számára is" - nyilatkozott Luxuria.

A szóváltás után Elisabetta Gardini tiltakozó levelet írt a képviselőház vezetőségének és középjobb képviselőtársainak, azt szorgalmazva, hogy Luxuria számára jelöljenek ki külön vécét. Ez azonban a költségvetési megszorítások idején aligha váltana ki jó visszhangot a közvéleményben. A baloldali képviselők kiálltak Luxuria mellett, egyesek éppenséggel fajgyűlöletnek minősítették Elisabetta Gardini felszólítását.

A vita nyomán kénytelen volt megszólalni Fausto Bertinotti, az olasz képviselőház elnöke is, ő türelemre intette a képviselőket. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS