2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleg jelenetek az állatvilágból – kiállítás Oslóban

2006. október 27. 15:52, utolsó frissítés: 15:53

A két szerelmeskedő zsiráf, párosodó bálna, vagy éppen összetapadó szitakötő érdekes, de elvileg nem különösebben meglepő látvány, egy oslói kiállításon azonban ezek a jelenetek sokakat sokkolnak: a napokban egyazon nemű állatok szerelmét mutatja be a norvég főváros természettudományi múzeuma.

A szervezők szerint ez a kiállítás az első a maga nemében. "A homoszexuális kapcsolatban élő személyeket gyakran azzal bírálják, hogy kapcsolatuk természetellenes, ezért úgy gondoltuk, tudományos intézményként bemutatjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz" - mondta el az AFP-nek Geir Soeli, a kiállítás szervezője.

"Mindenki azt gondolja a homoszexuális kapcsolatról, amit akar, de azt az érvet, hogy ellenkezik a természettel, nem lehet használni, mivel ez a jelenség magától értetődő és igen elterjedt az állatok világában" - tette hozzá.

A szkarabeusz bogártól a hattyúig és az olyan "macho" megjelenésű állatokig, mint az oroszlán vagy az ámbráscet, a homoszexualitás jelenségét több mint 1500 állatfajnál tapasztalták. A Természetellenes? címmel megrendezett kiállításon fotókon és életképeken mutatják be ezeket az állati megnyilvánulásokat.

Az egyik felvételen két felnőtt bonobo nősténymajom hancúrozik egymással, miközben egy fiatal hím hergeli őket. Ezek a békés állatok, amelyeknek génállománya 99 százalékban azonos az emberével, a szexet agresszivitásuk kiélésére és így csökkentésére használják, kortól és nemtől függetlenül létesített kapcsolatokban.

Akár elszigetelt, akár epizodikus, akár rendszeres, az állati homo- vagy biszexualitás különböző célokat szolgál. Egy hím muflont például társai kiközösíthetnek a nyájból, ha elutasítja a többi hímet. "Ha párosodik más hímekkel, befogadják, így olyan kapcsolatrendszert építhet ki, amelynek révén később könnyebben férhet közel a nőstényekhez" - állítja Geir Soeli.

A hattyúknál és a flamingóknál előfordul, hogy két nőstény él együtt. "Egyikük kalandba bocsátkozhat egy hímmel, aki megtermékenyíti tojásait, aztán a két nőstény együtt neveli fel a fiókákat. Mint egy családban" - teszi hozzá a kutató.

Egyes madárfajok nagyobb mozgásterű hímjei kettesével felügyelnek egy szélesebb területet, és ez vonzóbbá teszi őket a nőstények szemében is.

Az állati homoszexualitásra vonatkozó első feljegyzések egészen Arisztotelész görög filozófusig mennek vissza: az ő figyelmét már Kr. e. három évszázaddal felkeltette a hím hiénák egymás iránt tanúsított "kétértelmű" magatartása.

A témát aztán évszázadokig nem bolygatták, az ilyesfajta jelenségeket szemérmesen a hímek közötti harci viaskodások részeként fogták fel. "Nem homoszexualitásnak, hanem a vágy megnyilvánulásának tekintették" - mondja Geir Soeli, aki szerint azonban "az állatoknak igen erős ösztöneik vannak, és talán egyszerűen azért párosodnak így, mert az kellemes".

Ha az iskolai csoportokkal érkező gyerekekre nem is gyakorol különösebb hatást a kiállítás, konzervatív keresztény körökben sokan szemöldöküket ráncolják. Egy lutheránus lelkipásztor egyenesen "a pokol tüzére vetné" szervezőit. Egy pünkösdista atya szerint az adófizetők pénzét inkább arra kellett volna felhasználni, hogy "segítsék az állatokat megszabadulni perverzióiktól és elfajzott megnyilvánulásaiktól". (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS