2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trópusi betegségben hunyt el egy jegesmedve

2006. október 27. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Trópusi betegség áldozata lehetett a montreali állatkertben az a jegesmedve, amelyet szeptemberben el kellett altatni, mert hirtelen megbénult. Az úgynevezett nyugat-nílusi lázat szúnyog terjeszti Afrikában. "Az, hogy a jegesmedvét vastag bundája és bőre ellenére megcsípheti egy szúnyog, valószínűtlennek tűnhet, de lehetséges, hogy megfelelő felületre talált az orron, vagy éppen a szemen" - magyarázta el az AFP-nek Shanna Young, az állatkert kommunikációs igazgatója.

Az orvosok először veszettségre gyanakodtak. A boncolásnál az agyból vett minták azonban mégis arra utaltak, hogy a nílusi lázról volt szó - közölte Young asszony. A szövetmintákat ellenőrzésre elküldték a kanadai egészségügyi minisztériumba.

A nílusi láz vírusát olyan szúnyogok csípése terjeszti, amelyeket a kórban szenvedő madarak fertőztek meg. Néha ember is megfertőződik vele, de az embernél a betegség általában tünetmentesen vagy enyhe influenza-szerű tünetekkel zajlik le, ha nem lép fel komplikáció. 2004-ben két kanadai állampolgár is elhunyt ebben a kórban. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS