2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milliárdokba kerülnek az elhízott polgárok az Egyesült Államoknak

2006. október 25. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

Az Egyesült Államoknak évente mintegy 90 milliárd dollárjába kerül, hogy lakosai között sok az elhízott - ez derül ki egy tanulmányból, amely 30 korábbi vizsgálatra alapozott.

A pennsylvaniai állami egyetem kutatói kiszámolták, hogy az Egyesült Államok egészségügyi költségvetésének több mint 5 százaléka megy el az elhízott polgárok túlsúllyal összefüggő betegségeinek gyógyítására. Az ipari államok közül az Egyesült Államokban a legmagasabb a túlsúlyosak aránya: 66 százalék.

Az elhízás olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbaj, artritisz, szívpanaszok, de még bizonyos rákos elváltozásokat is előidézhet. Marilie Gammon (Észak-Karolinai Egyetem) a konferencián elmondta: a túlsúlyos nőknél nagyobb a menopauza után a mellrák esélye, s azok, akik az 50. születésnapjuk után még híznak, az átlagnál gyakrabban halnak meg mellrákban. Aki pedig 18 éves kora után több mint 20 kilogrammot hízik, annak kétszer akkora az esélye a menopauza utáni mellrákra, mint azoknak, akik őrzik a súlyukat.

A konferencián több mint 2000 kutató mintegy 250 tanulmányt ismertetett a túlsúlyosságról és az elhízásról. A tanulmányok többek között az operatív beavatkozások lehetőségét, a túlsúly és a társadalmi státusz közötti összefüggéseket és a magatartás-kutatás ide vonatkozó eredményeit taglalják.

A világon mintegy 300 millió ember számít elhízottnak, s közülük 60 millió az Egyesült Államokban él. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS