2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs jég a Hold déli pólusán

2006. október 23. 19:55, utolsó frissítés: 19:55

Kútba estek azok a remények, amelyek szerint a Hold déli pólusán nagyobb mennyiségű jég található, s ezzel az az elképzelés is, hogy emberi kolónia jöhet létre a Holdon.

A washingtoni Smithsonian Intézet kutatója, Donald Campbell és kollégái azt vizsgálták meg, hogy 1994-ben jól értékelték-e ki a Clementine nevű műhold radarinformációit. Arra a következtetésekre jutottak, hogy az értékelés valószínűleg téves volt, ezzel pedig elpárolgott a remény, amely szerint egy űrállomás működtetéséhez megfelelő mennyiségű víz lenne a Holdon.

Campbell és társai 20 méteres fölbontású radarképeket értékeltek ki a földi teleszkópok felvételeiből, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ún. Shackelton-kráterben nem lehet jég, vagy csak igen kicsi, borsónyi méretben, amely legjobb esetben is egy vagy két százalékát teszi ki a holdpornak.

A NASA most azt vizsgálja, hogy a Hold déli pólusa megfelelő leszállóhely lehet-e 2020-ban, amikor a tervek szerint ismét amerikai expedíció indul a Holdra. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS