2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Károsul az agya a leszidott gyereknek

2006. október 23. 18:58, utolsó frissítés: 18:58

Azok a gyerekek, akikkel rendszeresen csúnyán beszélnek, maradandó agykárosodást szenvednek, amely nyelvi képességeiket csorbítja.

Képalkotó eljárással kimutatták, hogy azok az emberek, akiket gyerekkorukban a szüleik folyton kritizáltak és becsméreltek, tíz százalékkal kevesebb szürkeállománnyal rendelkeznek agyuk azon területén, amely a nyelvi képességekkel függ össze - olvasható a New Scientist honlapján.

Martin Teicher és kollégái a Harvard Egyetemen kimerítő kérdőív segítségével kiválasztottak 17 embert, akiket gyerekkorukban súlyos verbális inzultusok értek, de másfajták nem. A kutatók 17 olyan embert is toboroztak, akit semmiféle inzultus nem ért gyerekkorukban, és a kor, a társadalmi és anyagi helyzet tekintetében megfeleltek a másik csoportnak.

Kimutatható volt, hogy a verbális agresszió áldozatainál 10 százalékkal kevesebb agysejt található a temporális lebeny jobb felső tekervényében. Az agynak erről a részéről úgy vélik, hogy a hallással és a hanghordozás felismerésével függ össze. Az is kimutatható volt, hogy a temporális lebeny bal felső tekervényének egy kis része is kisebb, mint normális esetben, és ezt az agyrészt a beszéddel és a mondatszerkezetekkel hozzák összefüggésbe.

Teicher úgy véli, hogy a verbális agresszió akadályozza a fejlődést a temporális lebeny felső tekervényében, méghozzá úgy, hogy meggátolja a növekedési hormonoknak bejutását.

Noha a kísérlettel nem bizonyítható minden kétséget kizáróan az ok-okozati összefüggés, mivel az abnormalitás akár genetikai örökség is lehet, Teicher szerint a korábbi kutatások ezt teszik valószínűbbé. Kimutatták ugyanis, hogy a szexuális bántalmazás áldozatainál a látási képességek fejlettsége kisebb, mint azoknál az embereknél, akiket nem ért efféle sérelem.

"Ezek az eredmények azért fontosak, mert további bizonyítékát jelentik annak, hogy a korai sérelmek - így például az elhanyagolás - okozta stressz káros hatással van az agyi "áramkörök" fejlődésére" - mondta Barbara Rawn, egy chicagói gyermekvédő szervezet tagja.

Teicher úgy véli, hogy a szülők felismerték a fizikai fenyítés veszélyeit, ám semmi rosszat nem látnak abban, ha gyermeküket "ledorongolják" vagy becsmérlik. "Elképesztő harag gyűlik össze azokban a gyermekekben, akiknek mindig azt mondogatják, hogy semmirekellőek. Az ilyen gyerekek némelykor szélsőségesen agresszívek lesznek, vagy túlságosan szerények" - mondta Barbara Rawn.

Teicher a kutatás eredményeiről a Neurológiai Társaság legutóbbi ülésén számolt be a georgiai Atlantában. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS