2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fogyaszt a sör – legalábbis patkányoknál

2006. október 19. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

A sör, azaz a folyékony kenyér a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem hizlal, hanem egyenesen fogyaszt - vélik lengyel kutatók. A súlycsökkentő hatást eleddig még csupán a patkányokon sikerült megfigyelni - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

A Varsói Nemzeti Közegészségügyi Intézet által végzett kísérletek során a kutatók eredetileg a sörnek a magas vérnyomásban szenvedő betegekre gyakorolt hatását kívánták vizsgálni. Ennek megfelelően a söroldatot részben "közönséges", vagyis egészséges patkányoknak fecskendezték be, részben olyan rágcsálóknak, amelyek mesterséges úton előidézett hipertóniában szenvedtek. A kontrollcsoport tagjainak, amelyek között egyaránt voltak egészséges és hipertóniás egyedek, fiziológiás sóoldatot fecskendeztek be.

A naponkénti sörinjekció után a kutatók gondosan megmérték a kísérleti alanyok vérnyomását, ellenőrizték szívműködésüket is, s ugyanezt cselekedték a kontrollpatkányokkal is.

Mint kiderült, a folyékony kenyér még a hipertóniás rágcsálók esetében sem emelte a patkányok vérnyomását. Ám ami igazán meglepte a kutatókat, az az, hogy a "sörös" patkányok a kísérlet során szemmel láthatóan lefogytak, míg fajtársaik, akik fiziológiás sóoldatot kaptak, megőrizték súlyukat. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS